Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Wat is borstkanker?

Op deze pagina informeren wij u over borstkanker. Deze ziekte behoort tot de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Het treft 1 op de 7 vrouwen in Nederland. Het Nationaal Fonds Tegen Kanker (NFTK) geeft u naast de standaard informatie over het ontstaan, de symptomen en de behandeling ook voorlichting over het belang van voeding, bewegen en welzijn (psychosociale hulp) na de diagnose borstkanker. Wij zorgen ervoor dat u weet wat waardevolle zaken zijn en wat u zelf kunt doen om bij te dragen aan het succes van uw behandeling en kwaliteit van leven. Behoud in deze moeilijk tijd zelf de regie. Wat is van belang voor u en wie kunnen u daarin, als professional, ondersteunen? Wij zijn er om u daarin te helpen.

 

 

Hoe ontstaat borstkanker?

Borstkanker ontwikkelt zich in en om het borstweefsel van vrouwen en heel soms bij mannen. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.  Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten.

Wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld kan uiteindelijk kanker ontstaan. De beschadigingen aan het DNA noemen we mutaties. Een aantal mutaties opgehoopt in één cel daaruit kan de eerste kankercel ontstaan. Meestal zitten daar vele jaren tussen. Als er door de mutaties een aantal functies verstoort zijn dan gaan er ongewilde zaken ontstaan. Dan kunt u denken aan het niet meer automatisch dood gaan van een cel. Het ongehinderd en veel sneller en chaotisch delen van cellen.

Hoe herken je borstkanker?

Uw borst kan er anders uitzien of aanvoelen (pijnlijk zijn) dan u gewend bent. Dat merkt u bijvoorbeeld onder de douche of tijdens zelf onderzoek. Mogelijk is er wat verandert aan uw borst. U kunt zich dan zorgen gaan maken maar besef dat de meeste veranderingen normaal zijn en geen kwaad kunnen. Waar moet je opletten en wanneer moet je actie ondernemen? Lees hier meer over de symptomen.

Bevolkingsonderzoek

Vind u wat verdachts dan is het altijd zinvol om naar uw huisarts te gaan. Meer hier over treft u aan onder: Wat zijn de symptomen? Naast een bezoek aan de huisarts kunt u mee doen aan het Bevolkingsonderzoek ook wel het screeningsprogramma genoemd.

Borstkanker, en nu?

Probeer een behandeling te kiezen die het beste bij u past. Misschien is dat in een ander ziekenhuis dan waar je start. Bij vragen die je liever niet stelt aan de specialist kan de huisarts misschien helpen. In de meeste gevallen is de tumor een hele trage groeier en is er tijd voldoende om na te denken over de keuzes die er gemaakt kunnen worden. Waar u altijd direct mee kunt starten: veel bewegen, gezonde voeding, vast dag en nacht ritme, op tijd naar bed, stoppen met roken en alcohol. Geloof ons het helpt, echt! U staat aan de vooravond een berg op te klimmen. Doe dat niet zonder training als dat kan.