Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Borstkanker wat zijn de behandelingen?

Welke behandelmogelijkheden zijn er na de diagnose borstkanker? Er zijn heel veel opties. Die komen aan de orde bij uw behandelaar. De behandelingen zijn afhankelijk van vele factoren. Welk type borstkanker, welke fase zit de tumor, wat is uw conditie. Aan dat laatste kunt u in veel gevallen zelf een bijdrage aan proberen te leveren. Een goede conditie verlaagd de kans op complicaties en een sneller herstel van een behandeling

Operatie als behandeling bij borstkanker

In de meeste gevallen zal de arts een combinatie van behandelingen voorstellen. Denk daarbij aan een operatie. Dit kan een borst besparende operatie zijn of het weg halen van 1 of beide borsten. In die laatste situaties is vaak ook een reconstructie operatie, direct of later een mogelijkheid. Welke behandeling de arts voorstelt, hangt van heel veel zaken af. Denk daarbij aan de soort kanker en het stadium van de ziekte, uw leeftijd, andere ziektebeelden en uiteraard ook uw wensen. Alle voorstellen moet u goedkeuren. Wenst u bepaalde stappen niet te maken of later dan zou dat mogelijk moeten zijn. Dat is echter niet altijd eenvoudig. Laat u uitleggen waarom zaken wel of niet kunnen en of ze misschien bij een andere arts in een ander ziekenhuis wel kunnen. Het is uw beslissing, hoe moeilijk die ook is.

Behandeling met medicijnen tijdens en na borstkanker

Naast operatie kan ook een behandeling met medicijnen mogelijk zijn. Daar zijn ook heel veel verschillen in. Vaak worden deze in de volksmond allemaal chemotherapie genoemd. Dat roept altijd het gevoel op dat er heel veel bijwerkingen zijn. Dat komt inderdaad veel voor maar is ook erg wisselend. De fitter u bent de lager de kans op complicaties en ook de last die u heeft van medicijn gebruik. Dat staat wetenschappelijk vast maar is helaas in veel ziekenhuizen nog geen vast onderdeel van een behandeling. Medicijnen kunnen ook worden ingezet als een tumor hormoongevoelig is. Dan is het wenselijk het hormoon dat de groei bevordert te remmen. Dan is anti-hormonale therapie een optie. Ook na dat u behandeld bent wordt er dan geadviseerd medicatie te blijven gebruiken.

Bestralen als behandeling bij borstkanker

Naast een operatie, en medicijnen is er ook nog de mogelijk, vaak in combinatie met de andere opties, om te bestralen. Deze behandeling komt heel veel voor. Hoeveel bestralingen nodig zijn en in welke dosis, hangt af van de soort borstkanker die je hebt en van het stadium van de ziekte. Ongeacht de behandeling is het belangrijk dat u samen met uw arts of verpleegkundig specialist de voordelen van iedere stap in de behandeling afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze stappen. Bij twijfel is het belangrijk dit altijd te melden. Samen kunt u komen tot besluiten die een betere keuze voor u zijn. Niet behandelen of bepaalde stappen niet nemen behoren altijd tot de mogelijkheden. Weeg daarom voor en nadelen altijd af.

Leefstijl in zetten als behandeling

Helaas in veel gevallen een niet of amper benoemd, maar niet minder belangrijke optie die bijdraagt aan het succes van de behandeling, is om uw leefstijl aan te passen. Wat is de waarde van deze aanpassingen, wat is haalbaar en wie kan mij helpen?

De waarde van leefstijlaanpassingen

De waarde van je leven op een aantal fronten aan te passen kan zeer veel gezondheidswinst opleveren. Helaas gaat u na de diagnose in veel gevallen een zwaar traject in. Een heftige prestatie die u lichaam en geest te verduren hebben. Sporters kunnen dat niet zonder voorbereiding. U ook niet! Laat de behandeling u niet slopen en probeer zelf bij te dragen aan een sneller herstel, minder kans op complicaties, minder last van bijwerkingen een groter succes op een positieve uitkomst en vooral een zo goed mogelijke kwaliteit van leven! Voeding, bewegen, stoppen met roken, alcoholgebruik sterk verminderen, weten te ontspannen, om te leren gaan met angst en stress etc. allemaal zeer waardevol!

 

Wie kan mij helpen?

  • Voeding? Maak een afspraak met een diëtist.
  • Bewegen? Bekijk de mogelijkheden zoals die o.a. hier worden benoemd.
  • Stoppen met roken? Maak een afspraak met je huisarts.
  • Proberen te ontspannen? Kijk eens hier.