Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Voeding bewegen

 

Voeding na de diagnose borstkanker

 

Borstkanker en voeding is er een effect?

Als u in goede conditie bent na de diagnose borstkanker dan is de kans op een succesvolle behandeling groter, de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling beter, de kans op schade lager en is het herstel sneller. Ook na de behandeling is een gezonde leefstijl van belang om de kans op terugkomen van kanker te verlagen. Daarom is het waardevol te kijken naar leefstijlfactoren zoals voeding, beweging en welzijn. Maar hoe doe je dat en wat is gezond? U kunt ook het programma Fit4Life volgen. Het lukt na de diagnose om in een tijdbestek van 4 weken fit te worden en te blijven. Het is zeer waardevol om dit te doen voor en waar mogelijk tijdens uw behandeling. Het vergroot het succes en u kunt vaak de dingen blijven doen die u wenst.

Voeding onderdeel van leefstijl

Voeding maakt onderdeel uit van uw leefstijl en dus ook na en tijdens borstkanker. Het is slechts 1 onderwerp dat ook zeker belangrijk is maar bijvoorbeeld nuttig is om te combineren met bewegen. Het eten van meer eiwitten geeft je lichaam het signaal om aan spieropbouw te doen. Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof. Echter het toevoegen van eiwitten aan je voeding in combinatie met bewegen geeft uw lichaam nog meer signalen om deze voedingstoffen ook goed in te bouwen. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Na de diagnose kanker meer aandacht voor eiwit kan zeer belangrijk zijn.

U gaat een zware inspanning aan. Dat komt enerzijds door de ziekte maar ook door de behandelingen. Als u voornemens bent om een grote inspanning te gaan doen dan is het in de regel verstandig om te trainen. Om rekening te houden dat een getraind lijf meer kan verdragen, meer weerstand heeft en sneller hersteld. Dat zijn ook zaken waar u profijt van krijgt. Onderzoek naar bewegen bij kanker heeft ons het inzicht gegeven dat u minder last heeft tijdens een chemobehandeling. Maar wat is gezonde voeding? Zo lang er geen specifieke voedingsproblemen zijn en u heeft een passend lichaamsgewicht dan kunt u volstaan met de richtlijnen van het Voedingscentrum zij hebben de richtlijn gezonde voeding van de Gezondheidsraad gevolgd.

 

Voeding en kanker

Als u geconfronteerd bent met de diagnose kanker dan valt de grond onder je voeten vandaan. Soms kan kleine tumor je verbranding enorm veranderen en daarmee de samenstelling van je lichaam. Een grote groep mensen met kanker is ongewild afgevallen en soms was dat ook de alarmbel om naar een arts te gaan. Ernstige ondervoeding bij ziekten zoals alvleesklierkanker en longkanker komt veel voor. Bij borstkanker wordt dat aanzienlijk minder gezien. Wel treedt hier ongewild afvallen op tijdens de behandelingen. Met name chemotherapie kan de geur en smaak aantasten waardoor eten lastig is. Door ziekte en behandeling kunnen er verschillende problemen optreden waardoor eten lastig wordt. Lees hier alles over voedingsproblemen.

Na de diagnose kanker is het van groot belang om gezond te eten. Niet alleen heeft de ziekte mogelijk een effect op wat u lichaam met voeding doet maar ook de behandeling. Met name behandeling met medicijnen (bv. chemotherapie) kan een groot effect hebben op de smaak en geur van wat er op je bord of in je glas zit. Momenteel kunnen wij dankzij onze donateurs een studie mogelijk maken die gaat over dit probleem. Hoe kun je door je eten anders te klaar te maken toch smakelijk eten? Men noemt dat selectieve smaaksturing. Lees hier meer over dat onderzoek.

 

Voeding en onderzoek

  • Selectieve smaaksturing tijdens en na chemotherapie. Is het mogelijk om je geur en smaak die door de behandeling zijn veranderd weer te sturen zodat eten weer lekker wordt?
  • Gewichtstoename bij behandeling van borstkanker. Veel vrouwen worden tijdens en na de behandeling ongewild zwaarder. Is er de mogelijkheid om samen met een diëtiste daar iets aan te doen?
  • Vasten tijdens chemotherapie bij borstkanker. Er is al veel aandacht voor geweest maar ook dit is helaas geen wondermiddel.
  • Nieuw onderzoek naar de effecten van leefstijl. Lees hier meer over de studie Brehab.