Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

 

Borstkanker wat zijn de symptomen?

Veranderingen in je borst kunnen wijzen op borstkanker. De symptomen kunnen verschillend zijn. Wij zullen proberen aan te geven welke herkenbaar zijn. Ook in de afbeelding hierboven zijn de belangrijkste symptomen weergegeven. Het is altijd verstandig om met regelmaat zelf je borsten te controleren. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met de huisarts of deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek (screening borstkanker).

Borstkanker herkennen

Mogelijke symptomen kunnen zijn:

 

Knobbeltje of plek in je borst

Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder je vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter je tepel.

 

Veranderingen aan je tepel

Dat kan een ingetrokken tepel zijn maar let ook op al er vocht uit je tepel komt. Dat vocht kan bruin, groen, waterig of melkachtig zijn. Soms komt het voor dat er bloed uit je tepel komt. Ook een verandering van je tepel of tepelhof zoals bijvoorbeeld een zwelling, roodheid, vervelling van de huid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.

 

Veranderingen aan de huid van je borst

Zijn er ongewone deukjes of kuiltjes in de huid van je borst? Misschien een wondje dat niet normaal geneest. Ook een verdikte huid waar putjes in zitten en als je huid gaat lijken op een sinaasappelschil kunnen verdacht zijn.

 

Andere veranderingen

Voelt een borst warm aan en is deze rood? Zijn er zwellingen in je oksel?

Een verandering in je borst is lang niet altijd borstkanker

Veranderingen aan je borst, tepel of oksel kunnen wijzen op borstkanker, maar dat hoeft het niet te zijn. Vaak gaat het om een goedaardige aandoening, Een goedaardige verandering in je borst kan ook aanvoelen als een zwelling of knobbel.

Zie of voel je iets afwijkends aan je borst? Ga dan naar je huisarts. De huisarts vraagt naar je klacht en onderzoekt je borsten en de lymfeklieren in je oksel. Als de huisarts niet zeker weet of het om een goedaardige afwijking in je borst gaat, stuurt de arts je door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.