Symptomen longkanker
De meeste mensen met longkanker krijgen pas laat klachten. In dat geval is de kanker al groot en/of uitgezaaid. De kanker zit dan niet in 1 long, maar in beide longen. Bij uitzaaiingen kan de kanker vanuit de log ook op andere plekken in uw lichaam gaan zitten. Soms komen de eerste klachten door uitzaaiingen. Bijvoorbeeld pijn op andere plekken in het lichaam door uitzaaiingen in de botten.
Hoe herken je longkanker?
Wat merk je dan en op welke symptomen moet je letten?
- Een hardnekkige kriebelhoest
- Soms een beetje bloed in het opgehoeste slijm
- Kortademigheid
- Heesheid zonder keelpijn
- Pijn op de borst
- Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding. Op het moment van de diagnose blijkt 20-30% al ernstig te zijn vermagerd.
- Vaak komt dit door een slechte eetlust
- Vermoeidheid
Onderzoek en diagnose
Voordat uw behandeling start, doet men onderzoek. Er wordt dan gekeken waar de longtumor zich precies bevindt, wat voor soort tumor het is, hoe snel de tumor groeit en of er uitzaaiingen zijn. Daarna kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scan, bronchoscopie, PET scan longen of CT-scan, echografie, skeletscintigrafie (botscan), MRI-scan, endobronchial ultrasound (EBUS), endo-echoscopie. Ook wordt er bij praktisch alle patiënten een biopsie van de tumor genomen. Meer kunt lezen op de site van het Antoni van Leeuwen