Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Wat is longkanker?

Longkanker is een ernstige ziekte. Een van de kenmerken is dat er ongewilde vermagering optreedt waardoor vermoeidheid en algemene verzwakking snel kunnen optreden. Dit kan de kans op een goede behandeling en genezing sterk in de weg staan. Het Nationaal Fonds Tegen Kanker biedt u informatie over het verbeteren van de algemene conditie door behandelingen gericht op voeding, beweging en welzijn. Deze kunnen bijdragen aan een langer en beter leven voor mensen met kanker. 

Longkanker is na huidkanker de meest voorkomende kwaadaardige tumor en is bij mannen tevens de meest voorkomende doodsoorzaak bij kanker. Hoewel deze tumor bij vrouwen sterk in opkomst is, staat deze nu nog op de derde plaats van de kankersterfte. Longkanker is een tumor van de luchtpijp, bronchus en/of long. De meest voorkomende vorm is het bronchuscarcinoom. Dit is een kanker van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp (trachea) die de ademhalingslucht tot diep in het longweefsel brengen waar de gasuitwisseling plaatsvindt in de longblaasjes (alveoli).
Doordat de tumorcellen zich via het bloed en de lymfeklieren kunnen bewegen, is er kans op verspreiding naar andere organen kan zo uitzaaiingen veroorzaken. Ook kan kanker die elders is ontstaan uitzaaien in de longen.

Er bestaan twee hoofdtypen van longkankers: het kleincellig longcarcinoom en het niet-kleincellig longcarcinoom. Een bijzondere vorm is het mesothelioom. Dit is een tumor die uitgaat van het longvlies, de pleura. In veel gevallen is een mesothelioom veroorzaakt door asbestdeeltje.

 

Hoe herken je longkanker?

Bij het lezen over de symptomen is het belangrijk te begrijpen dat deze vrij algemeen zijn en dus ook andere oorzaken kunnen hebben. Ze hoeven dus niet per se op longkanker te duiden. Toch is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en bij één of meerdere van deze symptomen naar de huisarts te gaan. Mensen met longkanker hebben in het begin van hun ziekte vaak onopvallende klachten, zoals veel hoesten of vermoeidheid. Deze klachten worden vooral door ouderen vaak afgedaan als ‘passend bij de leeftijd’. Hierdoor komen patiënten vaak (te) laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook (te) laat gesteld.

Welke behandelingen zijn er?

Bij behandelingen van longkanker is een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines vereist. Afhankelijk van de diagnose komen er mogelijk chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, voeding, beweging en psychosociale begeleiding (welzijn) of mogelijk nieuwe behandeltechnieken aan te pas. Leest u onze informatiefolder over longkanker.

Opzoek naar andere lotgenoten?

Kijk dan hier voor meer informatie over de longkanker patiëntenvereniging.