Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Algemeen

Longkanker is een ernstige ziekte. Een van de kenmerken is dat er ongewilde vermagering optreedt waardoor vermoeidheid en algemene verzwakking snel kunnen optreden. Dit kan de kans op een goede behandeling en genezing sterk in de weg staan. Het Nationaal Fonds tegen Kanker biedt u informatie over het verbeteren van de algemene conditie door behandelingen gericht op voeding, beweging en welzijn. Deze kunnen bijdragen aan een langer en beter leven voor mensen met kanker.

Wilt u blijvend worden geïnformeerd? Schrijf dan hier in voor de digitale nieuwsbrief.

Longkanker is na huidkanker de meest voorkomende kwaadaardige tumor en is bij mannen tevens de meest voorkomende doodsoorzaak bij kanker. Hoewel deze tumor bij vrouwen sterk in opkomst is, staat deze nu nog op de derde plaats van de kankersterfte.

Longkanker is een tumor van de luchtpijp, bronchus en/of long. De meest voorkomende vorm is het bronchuscarcinoom. Dit is een kanker van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp (trachea) die de ademhalingslucht tot diep in het longweefsel brengen waar de gasuitwisseling plaatsvindt in de longblaasjes (alveoli).
Doordat de tumorcellen zich via het bloed en de lymfeklieren kunnen bewegen, is er kans op verspreiding naar andere organen kan zo uitzaaiingen veroorzaken. Ook kan kanker die elders is ontstaan uitzaaien in de longen.

Er bestaan twee hoofdtypen van longkankers: het kleincellig longcarcinoom en het niet-kleincellig longcarcinoom.
Een bijzondere vorm is het mesothelioom. Dit is een tumor die uitgaat van het longvlies, de pleura. In veel gevallen is een mesothelioom veroorzaakt door asbestdeeltjes.

Symptomen

Bij het lezen over de symptomen is het belangrijk te begrijpen dat deze vrij algemeen zijn en dus ook andere oorzaken kunnen hebben. Ze hoeven dus niet per se op longkanker te duiden. Toch is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en bij één of meerdere van deze symptomen naar de huisarts te gaan.

Mensen met longkanker hebben in het begin van hun ziekte vaak onopvallende klachten, zoals veel hoesten of vermoeidheid. Deze klachten worden vooral door ouderen vaak afgedaan als ‘passend bij de leeftijd’. Hierdoor komen patiënten vaak (te) laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook (te) laat gesteld.

Longkanker heeft de volgende symptomen:

  • Een hardnekkige kriebelhoest
  • Soms een beetje bloed in het opgehoeste slijm
  • Kortademigheid
  • Heesheid zonder keelpijn
  • Pijn op de borst
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding. Op het moment van de diagnose blijkt 20-30% al ernstig te zijn vermagerd.
  • Vaak komt dit door een slechte eetlust
  • Vermoeidheid

Behandelingen

Bij behandelingen van longkanker is een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines vereist. Afhankelijk van de diagnose komen er immers chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, voeding, beweging en psychosociale begeleiding (welzijn) of mogelijk nieuwe behandeltechnieken aan te pas.. Die verschillende behandelingen worden op zichzelf of gecombineerd toegediend. Soms wordt het volledig gedaan door de zorgprofessional en soms is juist de inzet van de patiënt (bv voeding en beweging) van groot belang.
Het is dan ook van belang dat de behandeling plaatsvindt waar al deze expertise aanwezig is en dat er veel patiënten met het zelfde ziektebeeld worden behandeld. Regelmatig worden patiënten behandeld in ziekenhuizen waar dit niet goed is geregeld. Het is belangrijk dat de patiënt hier zelf onderzoek naar doet.

Wij geven u graag meer informatie over de behandelingen gericht op voeding, beweging en welzijn. Vraag de gratis nieuwsbrief aan.

Leest u onze informatiefolder over longkanker.

Voeding

Voeding is een belangrijk onderwerp niet alleen bij de preventie maar juist ook tijdens de behandeling van longkanker. Tussen de 20-30% van de patiënten zijn ernstig vermagerd op het moment van de diagnose. Maar ook alle andere patiënten lopen het gevaar om ongewenst af te vallen. Soms lijkt het prettig wat lichaam gewicht te verliezen echter als longkanker aanwezig is zal deze vermagering vaak ten kosten gaan van spierweefsel en niet van vet. Dit kan dus ook optreden bij mensen met extreem overgewicht en ook voor hen onwenselijk zijn. Spierverlies is gelijk aan verzwakking en dat is onwenselijk.
Wanneer u in een goede conditie verkeert, kunt u de behandeling doorgaans beter aan en heeft u minder kans op complicaties. Dit zal van invloed zijn op een goed herstel. Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij het in stand houden of opbouwen van uw conditie.

Lees meer

Bij een aantal kankersoorten behoort een contact met de diëtist standaard te zijn opgenomen in het behandelplan. Bij longkanker is dit het geval. Als de behandelend arts dit niet bespreekt dan is het noodzakelijk dat de patiënt dit doet. De oncologisch diëtist is deskundig op het gebied van voeding en kan u adviseren over gezonde voeding die past bij uw persoonlijke situatie.

Naast ongewenste gewichtsafname kunt ook terecht bij de diëtist wanneer u klachten ervaart met eten en/of drinken. De nadruk ligt hierbij op wat u wél mag eten en wat u lekker vindt. Ook als u bijvoorbeeld alleen sondevoeding of dieetpreparaten krijgt, kan de diëtist u hierover adviseren.

Het kan zijn dat u als gevolg van uw behandeling, met name bij bestralingen, problemen heeft met eten of slikken. Of dat u simpelweg geen trek heeft omdat u misselijk bent van de chemotherapie. De diëtist kan dan met de patient naar mogelijkheden zoeken.

Is deze informatie belangrijk voor u steun ons dan om voorlichting mogelijk te blijven maken.

Beweging

Verbetering van de longcapaciteit ook na de diagnose longkanker is zeer waardevol. Dit kan samen met een oncologisch fysiotherapeut. Patiënten die lichamelijk actief blijven, bijvoorbeeld tijdens de chemotherapie hebben ervaren daarvan voordelige effecten te hebben tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen.
Fysieke inspanning heeft ook als groot voordeel het optreden van vermoeidheid tegen te gaan die ontstaat door de ziekte en de behandelingen.

Welzijn

Wanneer de diagnose longkanker wordt vastgesteld, geeft dat het gevoel dat de grond onder de voeten verdwijnt. De diagnose kanker grijpt diep in. Het leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt verdwenen. Kanker is niet alleen lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar kan ook emotioneel, sociaal en geestelijk zeer zwaar zijn. Er zijn diverse mogelijkheden die waardevol kunnen zijn in het omgaan met dit slechte nieuws. Dit kan zelfs een belangrijk effect hebben op het ontstaan van vermoeidheid die ontstaat door de ziekte en die bij zeer veel patiënten langdurig optreedt. Uw behandelaar of uw huisarts kan u doorverwijzen maar u kunt ook zelf opzoek gaan naar begeleiding.