Fit4Life het boek
Multipel Myeloom – Ziekte van Kahler
Multipel Myeloom is verwant aan leukemie. Hierbij zijn het de plasmacellen die woekeren en daarmee de aanmaak van gezonde bloedcellen in het beenmerg hinderen.
Lees meer
De woekerende plasmacellen produceren abnormale en niet-functionerende antistoffen, immuunglobulines zoals het M-proteïne en zijn daarnaast verantwoordelijk voor de aanmaak van stoffen die tot botafbraak leiden en voor botbreuken. Met name de botafbraak kan pijnlijk zijn. De afwijkende immuunglobulines worden ook wel paraproteïnen genoemde, en de ziekte van Kalhler behoort, net als de ziekte van Waldenström, tot de paraproteïnemieën.
Verschijnselen
Multipel Myeloom leidt tot botpijn, meestal eerst in de rug en later ook in de ribben, het bekken en de nek.
Lees meer
Daarnaast treden vermoeidheid, luchtweginfectie, afnemende eetlust maar juist aanhoudende dorst, en bloedingen op. Bovendien verstoort het M-proteïne een goede werking van de nieren.
Oorzaken
Misschien spelen chronische ontstekingen een rol bij het ontstaan van multipel myeloom.
Lees meer
Bij DNA-onderzoek van de kwaadaardige cellen wordt meestal een afwijking in de chromosomen gevonden, maar wat de relatie hiervan met de oorzaken van de ziekte is, weet men niet.
Incidentie
Jaarlijks wordt bij ruim 700 mensen multipel myeloom geconstateerd, bij mannen vaker dan bij vrouwen (55 om 45%). De ziekte komt vaker voor met het toenemen van de leeftijd.
Diagnose
Naast bloedonderzoek en een beenmergpunctie kan ook urineonderzoek gedaan worden. De verspreiding van de ziekte wordt geconstateerd door röntgenonderzoek van de botten en botscans.
Op de hoogte blijven?
Behandeling
De behandeling is gericht op terugdringing van de ziekte.
Lees meer
De behandeling bestaat uit chemotherapie en bestraling en indien mogelijk uit stamceltransplantatie. Bestraling kan ook helpen om pijn te bestrijden. Daarnaast zijn ondersteunende behandelingen nodig om de effecten van de ziekte te bestrijden, zoals bloedtransfusies en plasmaferese, waarbij gezond bloedplasma wordt toegediend, en medicijnen tegen botontkalking. Wanneer botten dreigen te breken, vooral in de armen en benen, kunnen ze uit voorzorg operatief verstevigd worden.
Tumor- en mensgerichte behandelingen
Het optimaal behandelen van kanker bestaat volgens het Nationaal Fonds tegen Kanker uit de combinatie van tumor- en mensgerichte behandelingen.
Lees meer
Deze laatste groep van behandelingen zijn gericht op voeding, beweging en welzijn. Het NFtK zet zich in deze zorg vast onderdeel te laten zijn van het behandelplan. Deze kunnen bijdragen aan minder complicaties, minder bijwerkingen en vergroting van het succes van andere behandelingen en dragen daarmee bij aan een hogere levensverwachting met een betere kwaliteit van leven. Meer informatie vindt u op onze site
Resultaten
De vijfjaars overleving is ongeveer 25%, maar de levensverwachting loopt per patiënt sterk uiteen,
Lees meer
afhankelijk van het stadium van de ziekte bij ontdekking en de soort behandeling. Succesvolle stamceltransplantatie kan de ziekte langdurig terugdringen.
Meer informatie vindt u ook op de site van Stichting Zeldzame Bloedziekten