Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Multipel Myeloom – Ziekte van Kahler

Multipel Myeloom – ziekte van Kahler (kanker van het beeenmerg) is verwant aan leukemie. Hierbij zijn het de plasmacellen die woekeren en daarmee de aanmaak van gezonde bloedcellen in het beenmerg hinderen. De woekerende plasmacellen produceren abnormale en niet-functionerende antistoffen, immuunglobulines zoals het M-proteïne en zijn daarnaast verantwoordelijk voor de aanmaak van stoffen die tot botafbraak leiden en voor botbreuken. Met name de botafbraak kan pijnlijk zijn. De afwijkende immuunglobulines worden ook wel paraproteïnen genoemde, en de ziekte van Kalhler behoort, net als de ziekte van Waldenström, tot de paraproteïnemieën.

Verschijnselen bij Multipel Myeloom

Multipel Myeloom leidt tot botpijn, meestal eerst in de rug en later ook in de ribben, het bekken en de nek. Lees hier meer over de ziekte van Kahler. Symptomen die ook kunnen optreden zijn vermoeidheid, luchtweginfectie, afnemende eetlust maar juist aanhoudende dorst, en bloedingen. Bovendien verstoort het M-proteïne een goede werking van de nieren.

Fit4Life het boek

Behandeling van Kahler

Na de uitslagen van het onderzoek wordt er een behandelplan gemaakt. Het eerste behandelplan wordt gemaakt tijdens het multidisciplinair overleg. Ook behandelplannen in de loop van de ziekte worden daar besproken of in een groep met hematologen in het ziekenhuis waar je wordt behandeld. Het behandelplan volgt de Nederlandse richtlijn die is gemaakt in de HOVON Myeloom Werkgroep. Deze is gedeeld met alle hematologen in Nederland door de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH), waar alle hematologen in Nederland lid van zijn. De behandeling is gericht op terugdringing van de ziekte. Multipel myeloom is helaas niet te genezen, omdat de ziekte na een behandeling terugkomt. Hoelang het duurt voordat de ziekte weer terugkomt verschilt per patiënt. Dat kan al na een paar maanden zijn, maar ook na meer dan 10 jaar. De conditie van de patiënt is daar onder andere van groot belang. Meer weten over fit blijven na de diagnose kanker? Klik dan hier.

Tumor- en mensgerichte behandelingen

Het optimaal behandelen van kanker bestaat volgens het Nationaal Fonds Tegen Kanker uit de combinatie van tumor- en mensgerichte behandelingen. Deze laatste groep van behandelingen zijn gericht op voeding, bewegen en welzijn. Wij zetten ons in zodat deze zorg vast onderdeel wordt binnen het behandelplan. Deze mensgerichte behandelingen dragen bij aan minder kans op complicaties en last van bijwerkingen. Een goede conditie vergroot het succes van behandelingen draagt bij aan een hogere levensverwachting met een betere kwaliteit van leven. Wij zijn er van overtuigd dat deze zaken zeer waardevol zijn als je geconfronteerd bent met de ziekte kanker.