Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Deze vorm van beenmergkanker is verwant aan de ziekte van Kahler en bij deze ziekte is er een ongecontroleerde groei van witte bloedcellen met de abnormale anti-stof M-proteïne, een groot immuunglobuline van het type Ig-M waardoor het bloed dik en stroperig wordt.

Verschijnselen

Eerste verschijnselen van de ziekte van Waldenström (macroglobulinemie) zijn vaak vermoeidheid, gewichtsverlies, soms een verhoogde bloedingsneiging en (plaatselijke) kouwelijkheid. Ook hoofdpijn en neurologische problemen komen voor. Door de abnormale anti-stof bij de ziekte van Waldenström waarbij stroperigheid van het bloed ontstaat, wordt de doorbloeding soms minder goed en krijgen mensen daar problemen mee, vooral aan de ogen, oren, vingers en tenen. De anti-stof kan ook tot beschadiging van de zenuwbanen leiden. De stof heeft echter geen invloed op de botten zoals bij de ziekte van Kahler.

Oorzaken

De oorzaken van het ontstaan van de ziekte van Waldenström (macroglobulinemie) zijn onbekend.

Incidentie

Van de bloed- en beenmergkankers is de ziekte van Waldenström een van de minst voorkomende. Precieze aantallen van deze ziekte zijn onbekend.

Diagnose

De ziekte kan worden vastgesteld met bloed- en beenmergonderzoek. Voor verdere diagnose wordt de gebruikelijke röntgenfotografie en scans toegepast.

Behandeling specifiek

Over het algemeen wordt een chemotherapie aangeraden, waarmee de ziekte wordt teruggedrongen. Tot nu toe zijn met chemotherapie geen werkelijke genezingen bereikt. Veelal wordt daarom aangeraden om het moment waarop met de chemotherapie wordt begonnen, uit te stellen tot het moment dat dit werkelijk noodzakelijk is. Goede resultaten om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen, zijn in sommige gevallen bereikt met een orthomoleculaire behandeling. Ondersteunende behandeling bestaat, bij verhoogde viscositeit (stroperigheid) uit plasmaferese, waarbij de afwijkende antistof-eiwitten uit het plasma gefilterd worden, en soms ook met bloedtransfusies.

Tumorgerichte- en mensgerichte behandelingen

Het optimaal behandelen van kanker bestaat volgens het Nationaal Fonds tegen Kanker uit de combinatie van tumor- en mensgerichte behandelingen. Deze laatste groep van behandelingen zijn gericht op voeding, beweging en welzijn. Het NFtK zet zich in deze zorg vast onderdeel te laten zijn van het behandelplan. Deze kunnen bijdragen aan minder complicaties, minder bijwerkingen en vergroting van het succes van andere behandelingen en dragen daarmee bij aan een hogere levensverwachting met een betere kwaliteit van leven. Meer informatie vindt u op onze site.

Resultaten

Zoals reeds boven vermeld is de meest gebruikelijke behandeling chemotherapie. Tot nu toe is echte genezing niet bereikt maar afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt kan de overlevingstijd nog heel lang duren.