Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Kanker aan de dunnedarm

Dunnedarm kanker (carcinoom) is een weinig voorkomende vorm van kanker. ( Kanker die in de darmen is ontstaan zit meestal in de dikke darm.) In ongeveer de helft van alle gevallen gaat het om een adenocarcinoom. Dat is een tumor die ontstaat uit klierweefsel en ontstaan vooral in het eerste deel van de dunnedarm: de twaalfvingerige darm (duodenum). Ze komen iets minder vaak voor in de nuchtere darm (jejunum).

Naast adenocarcinoom komen voor:

 • Neuro-Endocrine tumor (NET).
 • Gastro Intestinale Stroma Tumoren (GIST).
 • Lynch syndroom (HNPCC)
 • Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)

Hoe herken ik dunnedarm kanker?

De meeste mensen met dunnedarm kanker hebben in het begin geen klachten of alleen vage klachten. Daarom kan het lang duren voordat dunnedarm kanker door een arts wordt ontdekt. 

Symptomen kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Vage buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Minder zin in eten

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit.

Behandeling van darmkanker

Behandeling van darmkanker is van veel factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de fase van de tumor. Dit kan een vroege ontdekking zijn van een kleine tumor of een al uitgezaaide tumor. Ook de leeftijd van de patiënt maar vooral de lichamelijke en geestelijke conditie. De optelsom van deze en andere zaken zal worden meegenomen in een behandelplan.

 

Welke behandeling zijn er?

 

Fit4life

Prehabilitatie bij darmkanker

 

Om de kans op complicaties te voorkomen wordt er in Nederland een programma aangeboden onder de naam Fit4Surgery (filmpje). Het doel is om mensen met darmkanker die geopereerd gaan worden fit de operatie in te laten gaan. Dit is nu specifiek voor dikkedarm kanker maar het Nationaal Fonds Tegen Kanker zet zich in om dit voor alle vormen van kanker beschikbaar te maken.

 

De voordelen van fit:

 • Minder kans op ernstige en levensbedreigende complicaties
 • Minder last van bijwerking
 • Een sneller herstel na de operatie
 • Meer kwaliteit van leven
 • Grotere overlevingskansen

Meer lezen

 • Lees de informatiefolder over darmkanker.
 • Fit to fight darmkanker (Fit4Surgery) is een speciaal ontwikkeld programma gericht op het verminderen van de complicaties bij een darmkankeroperatie. Mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds Tegen Kanker.