Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Kanker aan de dikkedarm

Kanker die in de darmen is ontstaan zit meestal in de dikke darm. De dokter noemt dit dikkedarm kanker of coloncarcinoom. De kanker kan ook in andere delen van onze darmen ontstaan zoals bijvoorbeeld in de endeldarm (eind van de dikkedarm, rectumcarcinoom) of in de dunnedarm (twaalfvingerige darm, nuchteredarm en kronkeldarm).

Darmkanker ontwikkelt zich bijna altijd vanuit een darmpoliep. Een poliep is een uitstulping of verdikking van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Poliepen zijn goedaardige gezwellen, maar in sommige gevallen groeit een poliep uit tot een kwaadaardige tumor.

Hoe herken ik darmkanker?

De klachten bij dikkedarm kanker zijn sterk afhankelijk van de plaats van de tumor. Als de tumor in het laatste deel van de dikkedarm zit, hebt u andere klachten dan bij een tumor in het begin van de dikkedarm. Bij darmkanker kunt u een of meerder van de volgende klachten hebben:

  • Veranderingen in het ontlastingpatroon, bijvoorbeeld verstopping of afwisselend verstopping en diarree.
  • Bloed of slijm bij de poep.
  • Vermoeidheid en duizeligheid. Dat komt door bloedarmoede door langdurig bloedverlies in de dikkedarm. Het bloedverlies zelf merkt u niet.
  • Vage buikpijn. Een gevoelige plek in de buik. Bij lichamelijk onderzoek constateert de arts soms een zwelling in de buik.

Niet altijd kanker

Deze klachten wijzen niet altijd op darmkanker. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Wanneer u deze klachten langer dan drie weken hebt, kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Als het nodig is, verwijst de huisarts u door naar een specialist. Meestal is dat een internist of een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts).

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit.

Behandeling van darmkanker

Behandeling van darmkanker is van veel factoren afhankelijk. Denk daarbij aan de fase van de tumor. Dit kan een vroege ontdekking zijn van een kleine tumor of een al uitgezaaide tumor. Ook de leeftijd van de patiënt maar vooral de lichamelijke en geestelijke conditie. De optelsom van deze en andere zaken zal worden meegenomen in een behandelplan. 

 

Welke behandeling zijn er?

 

Fit4life

Prehabilitatie bij darmkanker

 

Om de kans op complicaties te voorkomen wordt er in Nederland een programma aangeboden onder de naam Fit4Surgery (filmpje). Het doel is om mensen met darmkanker die geopereerd gaan worden fit de operatie in te laten gaan. Dit is nu specifiek voor dikkedarm kanker maar het Nationaal Fonds Tegen Kanker zet zich in om dit voor alle vormen van kanker beschikbaar te maken.

 

De voordelen van fit:

  • Minder kans op ernstige en levensbedreigende complicaties
  • Minder last van bijwerking
  • Een sneller herstel na de operatie
  • Meer kwaliteit van leven
  • Grotere overlevingskansen

Meer lezen

  • Lees de informatiefolder over darmkanker.
  • Fit to fight darmkanker (Fit4Surgery) is een speciaal ontwikkeld programma gericht op het verminderen van de complicaties bij een darmkankeroperatie. Mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds Tegen Kanker.