Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Prostaatkanker

Prostaatkanker en bewegen

Zeker als u prostaatkanker heeft of hebt gehad is bewegen bijzonder belangrijk. Uiteraard is dat altijd zo want bewegen zorgt voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en een hogere levenskwaliteit. Ook al is het niet het eerst waar je over nadenkt na de diagnose maar toch zou dat zo moeten zijn. Bewegen is super belangrijk om dat het bijdraagt aan een fysieke en mentale conditie.

 

Vergroot succes behandeling prostaatkanker

We weten uit onderzoek ook dat het slagen van behandelingen samen hangt met hoe fit iemand is. Fitheid verlaagd de kans op complicaties en bijwerkingen. Anderzijds versneld het herstel. Ook is er een positief effect op de meest voorkomende bijwerking namelijk vermoeidheid. Bovendien  draagt bewegen bij aan een stabiel lichaamsgewicht. Het heeft een aantoonbaar effect op uw stemming en vermindert angst en depressie. Bewegen stimuleert de werking van het immuunsysteem (de afweer) en de doorbloeding van je hele lichaam. De optelsom van de voordelen van bewegen zijn dus enorm. Door vinden wij dat dit ook standaard onderdeel van de behandeling moet zijn. Vind u dat ook? Steun ons dan!

 

Bewegen en prostaatkanker. Hoe dan?

Beweging kan door sporten maar kan ook tal van andere manieren. Ook met je kinderen spelen, huishoudelijke klussen klaren, tuinieren, je te voet of met de fiets verplaatsen zijn vormen van lichaamsbeweging. We weten dat het belangrijk is voldoende te bewegen voor, na en tijdens de behandeling. Uiteraard is dat niet altijd en voor iedereen mogelijk. Bijwerkingen vormen voor kankerpatiënten een veelvoorkomende belemmering voor deelname aan oefenprogramma’s. Toch helpt het om fit te worden na de diagnose omdat lichaamsbeweging ook helpt om bijwerkingen te verminderen. Zo bleken mannen met prostaatkanker met de hoogste niveaus van vermoeidheid en de laagste vitaliteit het meeste profijt van lichaamsbeweging te hebben.

Een andere barrière voor lichaamsbeweging die consequent in veel studies wordt gerapporteerd, is tijdgebrek. Als lichaamsbeweging onderdeel is van het behandelplan, dan kan de toepassing hiervan verbeteren. Overleg met een oncologie fysiotherapeut wat wel haalbaar en passend is. Mogelijk zijn er ook beweeg of sportmogelijkheden bij u in de buurt. Informeer eens naar een atletiek vereniging of kijk eens naar RCVRY-run of Tegenkracht.

 

Onderzoek naar bewegen

Statistische analyse toonde aan dat mannen die gemiddeld 17,5 uur per week aan metabole en fysieke activiteit deden een lagere kans hadden om uiteindelijk aan prostaatkanker te overlijden. De aanbeveling van de American Heart Association, de American College of Sports Medicine en de American Cancer Society voor volwassenen is wekelijks minstens 75 minuten intense beweging en minstens 150 minuten gematigde beweging.

Deze gegevens zijn nu gebruikt bij mannen die waren ingesloten voor een onderzoek naar het effect van beweging bij mannen die hadden deelgenomen aan het PCPT onderzoek (Prostate Cancer Prevention Trial). Het PCPT onderzoek werd in Amerika uitgevoerd en omvatte duizenden mannen. De huidige analyse betrof 7.300 mannen met prostaatkanker die voorafgaand aan de diagnose al sportten. En 3.500 mannen met prostaatkanker die ná de diagnose prostaatkanker zijn begonnen met sporten.

 

Effect lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is de meest effectieve manier om kanker te voorkomen. Ook helpt bewegen bij het terug in vorm komen tijdens het herstel. Tot slot verlaagt het de kans op terugkomen van de ziekte na genezing. Lichaamsbeweging is dus belangrijk voor alle volwassenen als preventieve maatregel tegen kanker. Het vermindert specifiek het risico op zeven veelvoorkomende kankervormen: darm-, borst-, maag-, slokdarm-, blaas-, baarmoederhals- en nierkanker.

 

Bewegen tijdens en na kanker

Na een behandeling tegen kanker blijken de meeste patiënten minder te bewegen dan vóór hun diagnose. Zo’n 75% haalt de beweegrichtlijnen niet of bewegen zelfs helemaal niet. Dat is bijzonder spijtig. Fysieke activiteit helpt immers niet alleen kanker te voorkomen, maar biedt je ook tal van lichamelijke en mentale voordelen tijdens en na de behandeling.

 

Meer lezen?

Prostaatkanker vereniging en bewegen

Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS) en bewegen

Mednet en bewegen

Vergroot overleving door bewegen