Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ruim 14.000 mannen in Nederland deze diagnose.

De ziekte gaat bijna altijd uit van het klierweefsel van de prostaat en komt vooral bij oudere mannen voor. De prostaat is een klier die onder de blaas gelegen is en de grootte heeft van een kastanje. De urine loopt vanuit de blaas door de prostaat en komt dan uit in de pisbuis, de urethra die door de penis loopt.

Prostaatkanker groeit meestal erg langzaam. De meeste mannen hebben in het begin van de ziekte geen symptomen. Klachten ontstaan mogelijk pas in een later stadium.

Ondanks dat prostaatkanker ook op jonge leeftijd voorkomt is het een typische ouderdomsziekte. Het blijkt dat 80-100% van de mannen die overlijden na hun 80-ste, prostaatkanker hebben. Onder de veertig jaar komt de ziekte maar zelden voor, maar is dan helaas wel vaak veel agressiever.

Hoe ontstaat prostaatkanker?

Het is niet te zeggen wat prostaatkanker veroorzaakt. Een aantal risicofactoren lijken een rol te spelen, zoals leefstijl en een erfelijke aanleg. Risicofactoren die een verhoogde kans op prostaatkanker geven zijn:

  • Leeftijd. Hoe ouder de man wordt de groter de kans dat er prostaatkanker aanwezig. Van circa 50 jaar is dit risico verhoogd.
  • Genetische factoren. Bij ongeveer 5-10% is sprake van erfelijke aanleg.
  • Ongezonde leefstijl. Roken en overgewicht vergroten mogelijk de kans op prostaatkanker.

 

Hoe herken je prostaatkanker?

Prostaatkanker groeit meestal langzaam en geeft in het begin geen duidelijke symptomen en klachten. Bij sommige mannen wordt prostaatkanker per toeval ontdekt, wanneer zij met plas- of andere klachten bij de huisarts komen. Soms wordt prostaatkanker pas ontdekt, doordat uitzaaiingen op andere plaatsen, vaak de botten en de lymfeklieren, in het lichaam klachten geven. Prostaatkanker is dus heel moeilijk te herkennen.

 

Bevolkingsonderzoek prostaatkanker?

Bevolkingsonderzoeken zijn bedoeld om een ziekte zo vroeg mogelijk te ontdekken. Mogelijk maakt dat de kans op een succesvolle behandeling groter. In Nederland zijn er momenteel 3 bevolkingsonderzoeken: borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Vooralsnog is er geen positief advies dit te doen voor prostaatkanker. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de PSA-bloedwaarde niet specifiek genoeg. Deze waarde zegt wel iets over een mogelijke ontsteking maar niet of er wel geen kanker is. Vooral de agressieve prostaatkankervormen worden vaak gemist.

 

Prostaatkanker wat nu?

Prostaatkanker kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandeling voor u het beste is, wordt samen met u en een team van medisch specialisten– en verpleegkundig specialisten, persoonlijk beoordeeld.

Welke behandelopties mogelijk zijn is altijd afhankelijk van 2 belangrijke factoren:

1. De fase van de kanker.

2. Uw conditie.

Welke behandeling zijn er?

Wat kun je zelf?

  • Voeding en prostaatkanker

  • Bewegen en prostaatkanker

  • Psychosociale hulp of ondersteuning en prostaatkanker