Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
onconet kanker

Psychosociale hulp en  borstkanker

 

Het gevoel dat iemand de stekker eruit trok en nog heel veel andere gevoelens komen naar boven. Niet alleen de impact van de diagnose maar alles wat er daarna op je pad komt. Soms zelfs ver na dat je succesvol bent behandeld lopen velen op tegen zaken die echt alles te maken hebben met borstkanker. Psychosociale hulp of begeleiding kan daar mogelijk bij helpen.

Denk daarbij aan meer grip te krijgen op stress, angsten misschien zelfs depressies. De meest voorkomende bijwerking van de ziekte en de behandeling is vermoeidheid. Dat zit echt ook in je hoofd.  Professionals kunnen daar vaak heel praktisch in helpen. Soms is het een fysieke component en moet je met een diëtist of fysiotherapeut aan de slag. Of in combinatie en onder begeleiding van een psycholoog. Zij kunnen voor u het verschil maken.

Welke onderwerpen horen bij psychosociale hulp?

Als je de pech hebt dat die diagnose borstkanker is gevallen komen er ook naast de ziekte en behandelingen heel veel zaken op je pad. Je denkt misschien niet direct dat voeding, beweging en welzijn (psychosociale hulp) daarbij horen. Ook onderwerpen als wat is het effect van uw ziekte op uw omgeving? Wat is de impact bijvoorbeeld op u kinderen? De gevolgen voor een gezin zijn niet te onderschatten. Wat betekent ziek zijn als je nog in opleiding zit, werkt, een huishouden runt, op je relaties of seksualiteit? Wij hebben de focus op een aantal zaken maar willen proberen voor tal van andere onderwerpen minimaal een haakje aan te bieden. Komt u dingen tegen die u hier mist of zijn er vragen waarvan u denkt dat wij u daarmee kunnen helpen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Doet u dat vooral niet als u een medisch inhoudelijk vraag heeft. Wij zijn geen artsen of paramedici dus inhoudelijk kunnen en mogen wij u niet adviseren. Dat kunnen wij niet. Wel waar en wie mogelijk u kan helpen.

 

Psychosociale hulp waar vind je wat?

Er zijn vele vormen van psychosociale hulp. Enerzijds is er de formele zorg. Dat wil zeggen zorg die u wordt aangeboden door een specifiek daar voor opgeleide zorgprofessional. Denk bijvoorbeeld aan een oncologisch psycholoog.  Deze zorg vind u de specifieke centra.

Daarnaast is er informele zorg. Deze wordt aangeboden in de centra voor leven met en na kanker (voorheen de inloophuizen). Deze huizen bieden lotgenoten contact en een warme plek om te knutselen, van mindfulness tot yoga tot wandelen tot een kop koffie te krijgen. Deze worden ondersteund door goed opgeleide vrijwilligers al dan niet begeleid door professionals. Er zijn een kleine 80 huizen in Nederland. Loop er eens binnen. Hier nog een duidelijk folder.

 

Kanker in het gezin

Borstkanker krijgen is in de eerste plaats heel erg voor u die bent getroffen, maar kanker heb je niet alleen! Helaas is de zieke niet de enige die met de gevolgen te krijgt te maken. Ook het gezin wordt ondergedompeld in een proces van hoop en vrees in alle stadia. Uit onderzoek blijkt dat kinderen de eerste vier maanden na de diagnose bij het gezinslid de meeste stressklachten hebben. Echter, ook één tot vijf jaar na de diagnose kunnen de kinderen nog te maken krijgen met emotionele en gedragsproblemen.

Stichting Langs de Zijlijn

Meer weten en kijken wat er mogelijk is? Stichting Langs de zijlijn zet zich hier met hart en ziel voor in. Lees hier meer.

Hulp voor het gezin

Daarnaast is er ook Kasam zij zijn er voor kinderen, ouders en professionals die te maken hebben met kanker in het gezin. Als u het zelf even niet meer weet. Praktische en persoonlijke ondersteuning kan jullie helpen om als gezin op een goede manier verder te gaan. Daarom biedt Kasam een lotgenotenprogramma, coaching en deskundigheidsbevordering.

Kankerspoken

De site kankerspoken biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie. Bezoek hun plek Kankerspoken

Nog meer plekken met waardevolle informatie

 

Jaarlijks symposium borstkanker

Kent u het symposium ‘Jij speelt de hoofdrol’ al? Jaarlijks hebben zij een dag met waardevolle informatie. Meer informatie en het verslag van de laatste bijeenkomst kun je hier lezen.

Borstkanker patiëntenvereniging

Wil je meer weten over het werk van de patientenvereniging? Zij zijn er voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Om te zorgen dat u toegang krijgt tot goede zorg. En om uw vragen te beantwoorden. Klik hier voor meer informatie.