Bewegen tijdens en na borstkanker
Zeker als u borstkanker heeft of hebt gehad is bewegen bijzonder belangrijk. Uiteraard is dat altijd zo want bewegen zorgt voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en een hogere levenskwaliteit. Ook al is het niet het eerst waar je over nadenkt na de diagnose maar toch zou dat zo moeten zijn. Bewegen is super belangrijk om dat het bijdraagt aan een fysieke en mentale conditie. We weten uit onderzoek dat ook het slagen van behandelingen samen hangt met hoe fit iemand is. Dat heeft effect op de kans op complicaties en bijwerkingen deze worden namelijk lager. Anderzijds zal het herstel sneller zijn. Ook is er een positief effect op de meest voorkomende bijwerking namelijk vermoeidheid. Dames die geconfronteerd worden met borstkanker lopen zeer vaak aan tegen problemen met hun gewicht. Bewegen dragt bij aan het stabiel houden van het lichaamsgewicht. Ook heeft het een aantoonbaar effect op uw stemming en vermindert het angst en depressie. Beweging stimuleert ook de werking van je immuunsysteem en de doorbloeding van je hele lichaam. De optelsom van de voordelen van bewegen zijn dus enorm.
Beweging kan door sporten maar kan ook tal van andere manieren fysieke inspanningen zijn. We weten dat het in alle stappen van de behandelingen belangrijk is voldoende te bewegen. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je persoonlijke doelen opstellen. Je doelen kun je bijvoorbeeld richten op je herstel of op het creëren van een actieve leefstijl. Ook kun je streven naar behoud van kwaliteit van leven, bijvoorbeeld door je lichaamsfuncties te behouden en ervoor te zorgen dat bijwerkingen en complicaties afnemen.
Meestal denk je bij bewegen aan sporten, maar ook je dagelijkse activiteiten vallen hieronder. Werken in de tuin, wandelen, traplopen, stofzuigen of de hond uitlaten: het is allemaal beweging. Dit hoeft dus geen extra belasting te zijn als het al voldoende in je dagelijkse activiteiten zit. Denk goed na wat bij je past, laat je adviseren maar doe het vooral voldoende!
Bewegen en chemotherapie tijdens en na borstkanker
We weten dat als je fit de chemo in gaat, of gedurende uw behandeling gaat bewegen dat bevorderlijk is voor het herstel. Het klinkt misschien tegenstrijdig: je inspannen in een periode dat je al zo kwetsbaar en moe bent. Als je beweegt (of sport) tijdens en na de behandelingen heb je minder conditieverlies, je spierkracht neemt minder af, maar je hebt ook minder last van bijwerkingen zoals moeheid, misselijkheid en verstopping.
Heb je vragen over bewegen of sporten na de diagnose kanker? Je wil bijvoorbeeld weten hoe bewegen het herstel tijdens en na de chemokuur kan bevorderen. Of met welke oefeningen u uw energiepeil het beste omhoog kunt krijgen. Ga dan naar een oncologie fysiotherapeut. Zij zijn niet alleen experts op het gebied van bewegen bij ziekte maar zijn ook opgeleid om dat te vertalen specifiek naar uw situatie. Zo wordt er rekening gehouden met je basis conditie, eventuele beperkingen, andere onderliggende ziektebeelden, fase van je borstkanker etc. etc. Daarnaast staat ook vast dat begeleiding door een professional een sneller en beter resultaat heeft dan als u zelf een plan trekt. Ga op zoek naar een fysiotherapeut. Vraag een juist doorverwijzing of zoek op Onconet. Je kunt ook onderzoek steunen lees hier meer over de studie Brehab over de effecten van leefstijl na de diagnose borstkanker
Wetenschappelijk bewijs Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlands Kanker Instituut
Uit onderzoek bij volwassenen is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen. Patiënten die deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Bovendien ervaren ze minder last van de vermoeidheid. Tijdens de behandeling is het aan te raden om minimaal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) aan te houden; 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Meer bewegen, indien mogelijk, is echter beter. Het is vooral aan te raden om specifieke krachttraining uit te voeren.
Let op! Helaas is de begeleiding geen onderdeel van de basis verzekering en dus niet standaard vergoed. Wij vinden dat bijzonder spijtig en proberen door tal van acties en onderzoek te bewijzen dat opname in de basiszorg noodzakelijk is. Helpt u ons daarmee? Zoals gezegd valt training tijdens chemotherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut niet binnen de basisverzekering. Daarom raden wij u aan om voorafgaand aan de training uit te zoeken in hoeverre u aanvullend verzekerd bent. Voorkom verrassingen. Hoewel trainen onder begeleiding de voorkeur heeft, is het natuurlijk ook mogelijk om zelfstandig te blijven of gaan sporten. Indien gewenst, kan er dan contact opgenomen worden met een fysiotherapie, mogelijk zelfs in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent, om eenmalig advies in te winnen over welke manier van trainen aan te raden is en waar u rekening mee moet houden.
Voeding en bewegen tijdens en na borstkanker
De waarde van gezonde voeding is zeer groot. Deze is echter vele male groter in combinatie met bewegen. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor uw spieren. Spieren geven je de benodigde kracht om de dagelijkse dingen te doen. Bij verminderde spierkracht zullen wandelen, strijken, tuinieren, de trap op te lopen etc. zwaarder aanvoelen. Door krachttraining kunt u spierkracht opbouwen, maar dat kan niet zonder voldoende eiwitinname. Daarom is het belangrijk uw voeding goed af te stemmen, zodat u echt sterker kan worden. Daarnaast kan voldoende spiermassa ervoor zorgen op een gezond gewicht te blijven; spieren verbruiken nu eenmaal meer energie dan vetmassa. Veel bewegen helpt om een gezond gewicht te behouden. Meer weten over voeding en borstkanker klik dan hier.
Psychosociale ondersteuning en beweging na borstkanker
De tijd vanaf de diagnose kan heel zwaar zijn. U heeft mogelijk te maken met angst, onzekerheid het gevoel dat u het even niet meer alleen redt. Fysiek bezig zijn zorgt voor afleiding. Van fysiek sterker worden wordt je automatisch ook mentaal sterker. Al deze dingen grijpen in elkaar. Ze stimuleren elkaar op tal van manieren. Bij sporten komen soms stoffen vrij, zoals endorfinen, die ons een goed gevoel bezorgen. Gratis, voor niets en het lichaam maakt die zelf aan.
Waar en bij wie kun je sporten?
- Zoals aangegeven kunt u zich laten begeleiden door een oncologie fysiotherapeut. Meer info via Onconet.
- Je kunt dat ook op steeds meer plaatsen doen via Recovery Run.
- Wil je laten begeleiden en ben je echt gericht op actief sporten dan kan dat ook bij Tegenkracht.
- Soms kun je ook bij een vereniging een oncologische wandel of hardloopgroep vinden zoals bij De Sperwers in Emmen.
- Steeds meer sportscholen hebben oncologisch fitness trainers in dienst. Vraag erom.